Nattskräck

Jamie har under de senaste veckorna börjat vakna nån timme efter att han somnat. Ibland har han bara kallat på mig hysteriskt och när jag kommit in har han suttit upp i sängen och tittat på mig och varit helt okontaktbar. Han har sen bara lagt sig ner och somnat om utan att säga ett ord.
 
Men dem senaste gångerna har varit riktigt otäcka. Han har gallskrikit helt hysterisk och när vi har kommit in har han varit LIVRÄDD, stirrat på väggen med megastora pupiller, pekat och skriker att de är någon där.. Första gången blev jag själv livrädd och trodde på riktigt att han såg nån ande som inte jag kunde se för skräcken i hans blick och skick var riktigt obehaglig. Ingenting vi gjorde fick han att lugna ner sig utan han bara fortsatte.
 
Nu har jag då förstått att de heter nattskräck och de är alltså ingen ande i sovrummet. Detta brukar ske 1-2 timmar efter barnet har somnat och Jamie har betett sig precis likadant som de beskrivs att barnen gör. Han kommer ju själv inte ihåg något och pratar inte alls när detta har hänt utan lägger sig bara och sover vidare igen efter en stund.

Nattskräck:
Väck aldrig barnet
Ett barn som drabbats av nattskräck går inte att få kontakt med. Barnet är till synes vaket men som i trans. Det är oftast skräckslaget, stirrar utan att verka se och höra och känner inte igen föräldern. Det är ömsesidigt – föräldern känner inte igen sitt barn, vilket är skrämmande. Man känner sig helt hjälplös eftersom man inte kan nå barnet och inte kan trösta. Ibland händer det till och med att barnet vrålar av fasa när pappa eller mamma närmar sig. Det beror säkert på att barnet i sin nattskräcksupplevelse tror att föräldern är ett lejon eller monster. Då får vi förstås hålla oss på avstånd. Andra gånger tycks det ändå hjälpa att man håller om barnet. Efteråt minns barnet inte alls sin nattskräck.

Nattskräck uppträder oftast på förnatten, under den så kallade djupsömnen. Den kan komma någon enstaka gång eller ofta. Man vet att den hänger ihop med vad barnet drömmer. Men varför barnet inte blir kontaktbart vet man inte. Nattskräck är ofta ärftligt. Nattskräck är vanligast mellan 4 och 6 år. Vanligen försvinner den vid 10-11 år, men det finns också vuxna som har nattskräck.
 
 
Galet vad hjärnan kan ställa till med men vi bearbetar ju allting när vi sover och barnen har ju massa nya intryck hela tiden.
 
Älskade unge. Helt omöjlig att ta bild på nu förtiden. Han ska göra olika poser i 190 så alla blir bara suddiga haha.
 
 
 
#1 - - pia:

Kära nån då, stackars Jamie, tur han inte kommer ihåg det otäcka , måste vara jobbigt som förälder att se detta, kramisar från mormor